torsdag 19 februari 2009

Brunt bröd...vilken glädje!!!!

Rumänien är det vita brödets land, att hitta mörkt bröd i affärerna är helt omöjligt... det stora matkedjorna har en och annan gång haft någon typ utav tyskt fullkornsbröd (ni vet sånt där skivat, lite kleggigt bröd med stora frön i) som jag inte är särkilt förtjust i!! Annars finns det endast franskbröd liknande limpor som har en svag nyans av mörkt i sig, men som bara smakar vitt!!


Minns ett samtal vi hade med vår lärare för två år sedan då vi läste genetik. Vi började diskutera cancer effekter och sambandet med vår omgivande miljö och allt vi stoppar i oss såsom: Halvfabrikat och färgämnen, konserveringsämnen och en massa annat annat som finns i vår mat. Då nämnde han att han hade en bekant som jobbade på en stor brödfabrik här i stan och han hade berättat för denna läraren att de helt sonika färgar brödet för att det ska se brunt ut!!! Kan det vara lagligt undrar man???

Sedan dess har detta med vad jag ska äta för bröd, upptagit mycket av min tankeverksamhet...
Jag har fått grovt bröd hitskickat från Sverige, jag har förgäves försökt hitta rågmjöl i affären ( helt omöjligt gott folk) och jag har t.o.m tagit med mig rågmjöl från Sverige och funderat på att baka själv.

MEN NU!!! NU har jag hittat det!!!!

Brödet som inte är jättegrovt, men det är iallafall brunt på riktigt, bakat med rågmjöl, ger tuggmotstångd och mättar längre. Hur vet jag då att det inte är ännu ett "låtsasbröd"...? Jo, för jag har fått det utav en vännina vars man äger ett litet lokalt bageri där de själva bakar allt och hon intygade att det verkligen var bruuuunt!!! Och det får man ju lita på...

3 kommentarer:

  1. Grattis till det mörka brödet... det är kanske ngt du skall fundera på att stara ett Café med mörkt bröd o gott kaffe...eller?

    SvaraRadera
  2. Det är alltid kul när man hittar saker som man tycker om.

    SvaraRadera
  3. Lär bli svårt att hinna plugga på heltid och samtidigt vara caféägare, men får väl hoppas att nån annan kommer på idén

    SvaraRadera